Erter, kjøtt og flesk

Tradisjonell mat med mye smak. Lokale tradisjoner avgjør ofte hva slags kjøtt som brukes, og man kan gjerne bruke salt lammekjøtt også.

Ingredienser (4 porsjoner)

  • 750 g salt storfekjøtt
  • 250 g lettsaltet svineknoke eller lettsaltet flesk
  • 250 g gule erter
  • 3 ss frisk timian
  • 2 l vann ½ ss sukker

Slik gjør du:

  1. Legg ertene i bløt i rikelig med kalt vann, gjerne natten over (ca 8 timer).
  2. Skyll saltlaken av kjøtt og flesk. Er kjøttet veldig salt må det ligge i vann noen timer til 1 døgn.
  3. Legg kjøtt og flesk i kaldt vann i en kjele slik at vannet akkurat dekker kjøttet. Tilsett 1 ss sukker og kok opp. Skum godt av og la kjøttet koke ca 1.5 time til det er mørt.
  4. Ertene settes over til koking i nytt kaldt vann. Pass på så vannet dekker ertene. Skum, og tilsett en kvist timian og la ertene koke på svak varme 1-1.5 t.
  5. Skjær kjøttet i passe serveringsstykker, flesket i skiver. Smak ertene til med salt og pepper og server dem til kjøttet og flesket. Server kokte melne poteter og kålrotstappe eller kokt kålrot til. En undres over at det skal ½ - 1 ss sukker i vannet. Sukkeret tar vekk noe av bittersmaken som salt kan gi i slik saltet mat